Äänestämättä jättämisen vaikutukset kuntavaaleissa

Kuntavaalit ovat meitä lähinnä oleva demokratian muoto, jossa kansalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa asioihin paikallistasolla omassa kotikunnassaan. Harmillisen moni kuitenkin suhtautuu äänestämiseen passiivisesti tai jopa kielteisesti – siksi on tärkeää tunnistaa äänestämättä jättämisen vaikutukset.

Kuntapolitiikassa monet päätökset ovat usein kompromisseja, rajalliset resurssit pakottavat tekemään kipeitäkin valintoja, eikä ole mahdollista tehdä vain miellyttäviä päätöksiä. Siksi on ymmärrettävää, että osa äänioikeutetuista tuntee välinpitämättömyyttä, inhoa tai jopa vihaa politiikkaa ja poliitikkoja kohtaan.

Kun vaalikampanjointi käy kuumana, ehdokkaiden sanotaan usein tyrkyttävän itseään liikaa ja ajavan vain omaa etuaan tavallisen kansan kustannuksella. Tällainen näkemys saa helposti äänestämisen tuntumaan turhauttavalta, jopa hyödyttömältä teolta. Kuitenkin, jos nykyiset kuntapäättäjät ja tehdyt poliittiset linjaukset eivät ole mieleen, äänestämättä jättäminen ei tuo tilanteeseen muutosta. Se vain säilyttää vallitsevan tilanteen.

Jos nykyinen meno kunnanvaltuustossa ei miellytä, kannattaisi harkita uusien kasvojen ja uusien ideoiden tukemista vaaleissa. Vaikka se kliseeltä kuulostaakin, niin todellisuudessa vain äänestämällä voi oikeasti vaikuttaa ja tuoda päätöksentekoon uusia näkökulmia. Jos aktiivisesti äänestävä kansanosa palaa vaaleista toiseen aina samojen ehdokkaiden pariin ja äänestää tuttua ja turvallista ehdokasta, muutos on lähes mahdotonta. Sen sijaan äänestämällä erilaista ehdokasta on mahdollista ohjata keskustelua ja päätöksentekoa uusiin suuntiin.

Ainoastaan aktiivisesti äänioikeutta käyttämällä meillä on mahdollisuus muokata ympäristöämme ja yhteiskuntaamme toivomallamme tavalla.

On tärkeää muistaa, että turhautuminen poliittiseen järjestelmään ja tehtyihin päätöksiin ei tulisi purkautua vaalien ehdokkaisiin tai vaalimainontaan. Vaikka poliittinen ilmapiiri voi olla ajoittain kiivas ja mielipiteitä herättävä, ehdokkaat ja heidän kampanjansa eivät yleensä toimi pahantahtoisesti. Törkyviestien lähettäminen ehdokkaille tai vaalijulisteiden turmeleminen ei hyödytä ketään ja voi jopa pahentaa jo ennestään jännittynyttä ilmapiiriä. Sen sijaan on rakentavampaa kanavoida turhautumista osallistumalla keskusteluihin ja tuomalla esille omia näkökulmia asiallisesti ja kunnioittavasti. Tämä edistää terveempää demokraattista prosessia ja auttaa kaikkia ymmärtämään eri näkökantoja paremmin.

Pysyminen kotona, kun olisi mahdollista äänestää, on menetetty mahdollisuus. Vaikka sitä täydellistä ehdokasta itselle ei listoilta löytyisikään, jokainen ääni, joka suunnataan uudelle ehdokkaalle, tuoreille ajatuksille tai kaikista huonoistakin vaihtoehdoista sille itseään lähinnä olevalle puolueelle, lähettää viestin tarpeesta muutokselle ja uudistuksille. Ainoastaan aktiivisesti äänioikeutta käyttämällä meillä on mahdollisuus muokata ympäristöämme ja yhteiskuntaamme toivomallamme tavalla.

Älä siis jää kotiin, sinunkin äänelläsi on merkitystä. Jos sinä et käytä äänioikeuttasi, joku muu käyttää, eikä hän ole välttämättä samalla linjalla sinun kanssasi.