Valeprofiilit hybridivaikuttamisen varjossa

Viime aikoina olen huomannut Facebookissa huolestuttavan ilmiön: valeprofiilien tehtailu näyttää kiihtyneen merkittävästi. Moni tuttavapiirissäni on kertonut, että heidän nimellään on luotu vääriä profiileja, jotka ovat paljastuneet vasta lähetettyään kaveripyyntöjä tutuille, joiden hälytyskellot ovat alkaneet soida.

Näitä varoituksia tulee tällä hetkellä omassa verkostossani vastaan lähes päivittäin – samoin kuin saan itse kaveripyyntöjä ihmisiltä, joiden profiili on jo kaverilistallani. Usein nämä valeprofiilit ovat kuitenkin ehtineet kerätä koko joukon yhteisiäkin tuttavia kavereikseen, koska ihmiset hyväksyvät kaveripyyntöjä edelleen melko huolettomasti.

Usein etenkin kokemattomammat käyttäjät luulevat, että heidän tilinsä on hakkeroitu, vaikka kyseessä on vain kopio, jonka tekemiseen ei ole vaadittu pääsyä alkuperäiselle tilille. Erityisen huolestuttavaa on, että ilmiö näyttää nyt kohdistuvan poliittisesti aktiivisiin henkilöihin myös pienemmissä kunnissa sekä paikallisten somekeskusteluiden mielipidevaikuttajiin.

Onko kyse vain perinteisistä identiteettihuijauksista, vai onko taustalla laajempi hybridivaikuttamisen operaatio?

Tämä voi tosin olla harhaa, joka syntyy siitä, että oma verkostoni koostuu pitkälti juuri tällaisista aktiivisista henkilöistä. On toki muutoinkin mahdollista, että ilmiön laajuus vaikuttaa korostuneelta juuri oman somekuplani vuoksi. Siitäkin mahdollisuudesta huolimatta ilmiö herättää kysymyksen: onko kyse vain perinteisistä identiteettihuijauksista, vai onko taustalla laajempi hybridivaikuttamisen operaatio?

Vaikka tähän saakka valeprofiilien taustalla tuntuu usein olleen taloudellista hyötyä tavoittelevat huijaukset, niin valeprofiilit ovat tehokas väline myös soluttautumiseen ja propagandan levittämiseen. Ne voivat ujuttautua oikeiden henkilöiden tuttavapiiriin ja jäädä odottamaan sopivaa hetkeä aktivoitua. Kopioinnin kohteeksi joutunut Matti Meikäläinen ei välttämättä itse edes huomaa valeprofiilin olemassaoloa, jos valeprofiili estää oikean Matin. Jos vale-Matti on kopioinut uusimmat oikean Matin postaukset, tiedot ja profiilikuvan niin Matin tuttavapiiri ei välttämättä myöskään erota mikä postaus tulee oikealta Matilta ja mikä feikkitililtä.

Verkottuneiden vakuuttavien paikallisaktivistien ja kuntapoliitikkojen valeprofiilien avulla voidaan luoda illuusio laajasta mielipideilmastosta, jolloin tietynlaiset viestit alkavat vaikuttaa uskottavammilta kuin ne todellisuudessa ovat. Sosiaalisen median algoritmit suosivat sitoutumista, joten tällainen verkosto voi keinotekoisesti nostaa esiin tiettyjä narratiiveja ja vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen.

Tällaisia keinoja on käytetty jo aiemmin eri puolilla maailmaa. Ukrainassa Venäjä hyödynsi valeprofiileja ja järjestelmällistä somevaikuttamista jo kauan ennen täysimittaista hyökkäystään vuonna 2022. Niiden avulla levitettiin disinformaatiota, heikennettiin kansalaisten luottamusta hallintoon ja pyrittiin muokkaamaan poliittista ilmapiiriä. Samankaltaisia taktiikoita on nähty myös Yhdysvaltain ja Euroopan vaaleissa, joissa valeprofiilit ovat esiintyneet paikallisina asukkaina tai julkisuuden henkilöinä ja levittäneet jakavaa tai harhaanjohtavaa sisältöä.

Kriisitilanteessa tällainen nukkuva ja tarvittaessa aktivoituva valeprofiilien verkosto voi olla erityisen vaarallinen. Se voi levittää valheellista tietoa, lietsoa epäluottamusta viranomaisiin ja aiheuttaa paniikkia. Poikkeustilanteessa, kuten sotilaallisen konfliktin aikana, disinformaatio voi vakavasti haitata kansalaisten kykyä tehdä oikeita päätöksiä ja noudattaa viranomaisten ohjeita.

Valeprofiilien uhka osoittaa, kuinka huonosti somealustat pystyvät – tai haluavat – hallita käyttäjiensä turvallisuutta. Valeprofiileista eroon hankkiutuminen on usein myös vaikeaa, kun ne eivät useinkaan riko Facebookin mielestä heidän yhteisösääntöjään.

Sosiaalinen media on nykypäivän keskeinen tiedonvälityksen ja keskustelun areena, mutta sen haavoittuvuus tekee siitä myös tehokkaan vaikuttamisen välineen – tavalla, jonka seuraukset voivat olla kauaskantoisia. Tämä ilmiö herättää myös kysymyksen, kuinka paljon meihin vaikutetaan ilman, että edes tiedostamme sitä?