Olisiko polttomoottori ansainnut uuden mahdollisuuden?

Viime vuosina sähköautot ovat vallanneet yhä suuremman jalansijan ja niiden kehitykseen on sijoitettu valtavia summia rahaa. Mutta entä jos sama panostus olisi kohdistettu polttomoottorin vihreämpään tulevaisuuteen? Voisiko perinteinen moottoriteknologia vielä saada uuden, kestävämmän elämän?

Polttomoottoriteknologian suurin haaste ei ole itse moottori, vaan sen käyttämä polttoaine. Entä jos leikitellään ajatuksella, että sähköautojen kehitykseen sijoitettu raha olisikin kanavoitu synteettisten ja päästöttömien polttoaineiden tutkimukseen? Voisimmeko me jo nyt ajaa lähes nollapäästöisillä polttomoottoriautoilla? Biopolttoaineet ja synteettiset polttoaineet ovat tarjonneet jo vaihtoehtoja, mutta ne ovat jääneet marginaaliin, koska trendi on suosinut autojen voimalinjan sähköistämistä. Jos uusien polttoaineiden kehitykseen olisi panostettu täysillä, voisiko polttomoottori yhä kilpailla sähköautojen kanssa?

Polttomoottoriteknologia on vuosikymmenten saatossa hioutunut luotettavaksi ja yksinkertaiseksi – aivan kuin vanha taskukello, joka vain jatkaa tikittämistä. Tämä on myös yksi syy siihen, miksi kehittyvissä maissa polttomoottoriautot ovat edelleen välttämättömyys: ne ovat helppoja korjata ja käyttää. Toisin kuin sähköautot, ne eivät vaadi tiheää latausverkostoa, ja monissa maailmankolkissa sähkön saatavuus on epävarmaa. Vaikka rikkaissa maissa siirrytään sähköautoihin, suurin osa maailmasta ei voi tehdä samaa. Tästä näkökulmasta katsottuna vähäpäästöisten polttoaineiden kehittäminen voisi olla ilmaston ja ympäristön kannalta jopa tehokkaampi ratkaisu.

Huoltovarmuuden kannalta polttomoottorilla on myös etunsa. Mitä tapahtuu, jos sähköjakelu vaikeutuu luonnonmullistusten, kyberhyökkäysten, sodan tai muiden kriisien vuoksi? Sähköautot tarvitsevat toimivan latausverkoston, kun taas polttomoottoreille voi varastoida polttoainetta ja ne pysyvät käytössä riippumatta sähkökatkoista. Esimerkiksi pelastustoiminnassa ja logistiikassa polttomoottoriautot voivat kriisitilanteissa osoittautua elintärkeiksi. Tämä näkökulma jää usein taka-alalle, kun sähköautoja markkinoidaan likimain ainoana tulevaisuuden vaihtoehtona.

Monien mielestä sähköautojen nousua ovatkin ohjanneet enemmän markkinavoimat kuin pelkät ekologiset syyt.

Autoteollisuudessa liikkuvat suuret rahat ja se on valtava bisnes, ja monien mielestä sähköautojen nousua ovatkin ohjanneet enemmän markkinavoimat kuin pelkät ekologiset syyt. Kun vanhat polttomoottoriautot syrjäytetään, kuvitellaan, että samalla syntyy uusi markkina täynnä kuluttajia, jotka joutuvat vaihtamaan ajoneuvonsa uuteen.

Vaan entä jos olemassa olevien autojen elinkaaren pidentäminen, vanhojen polttomoottorien modernisointi ja niiden uudet vähäpäästöiset tai päästöttömät polttoaineet olisivatkin ympäristölle parempi vaihtoehto? Sähköautojen akkujen valmistus ja kierrätys tuottavat omat haasteensa, ja sähköntuotannon ekologisuus vaihtelee suuresti. Ehkei kysymys olekaan ilmaston näkökulmasta niin mustavalkoinen kuin usein esitetään?

Teimmekö ratkaisun sähkön hyväksi kuitenkin liian nopeasti? Olisiko polttomoottorille pitänyt sittenkin antaa toinen mahdollisuus ja uusi elämä? Onko jo liian myöhäistä kääntää suuntaa ja investoida uuden sukupolven päästöttömiin polttoaineisiin? Autoteollisuuden, lainsäätäjien ja kuluttajien olisi pysähdyttävä miettimään, onko valittu tie todella paras mahdollinen – vai olisiko vaihtoehto, joka unohdettiin liian nopeasti, sittenkin se kestävämpi ratkaisu?