Valtuustoaloite: Keikka- ja tanssisali veturitalleille

Yhteensä 28 kaupunginvaltuutettua allekirjoitti 5.11.2013 oheisen valtuustoaloitteen, jossa esitetään keikka- ja tanssisalin sisällyttämistä veturitallirakennuksen suunnitelmiin jolloin se voisi mahdollisesti korvata julkisuudessa olleen virkamiessuunnitelman talleille sijoitettavasta yleisestä saunasta.

”Esitämme, että Pieksämäen vanhoille veturitalleille toteutetaan nyt käynnissä olevan remontin yhteydessä neljän veturipilttuun kokoinen sali, jossa on avointa lattiatilaa ja esiintymislava sekä mahdollisuus avata tästä tilasta ovet myös sisäpihalle, jolloin sitä voidaan käyttää isommissakin tapahtumissa ja tilaisuuksissa.

Esiintymislavan akustiikka ja sijainti ovat tässä vaihtoehdossa luontaisesti paremmat kuin ns. veturitorihalliin kaavaillulla esiintymislavalla. Tämä tilaratkaisu toimii riippumatta siitä onko pihalla katettu vai kattamaton veturitori.

Pieksämäen veturitallit ovat tulleet viimeisen vuosikymmenen aikana tunnetuksi juuri tällaisesta toimivaksi havaitusta keikka- ja tanssisalista ja aiempi viihderavintolan tila on saanut kiitosta myös suurelta joukolta valtakunnallisia eturivin artisteja.

Veturitalleja on verrattu mm. Jyväskylän Lutakkoon ja Tampereen Tullikamarin Pakkahuoneeseen – usein myös lisäten että remontilla ja oikeilla panostuksilla Pieksämäen veturitalleihin saisi jopa näitä legendaarisia keikkapaikkoja paremmat puitteet.

On todella sääli, jos tämä Pieksämäen erikoisuus nyt tietoisesti heitetään hukkaan.

Veturitallien remontin myötä tällainen tila puuttuu nyt Pieksämäeltä kokonaan ja tämä tilaratkaisu turvaa myös olemassa olevien tapahtumien jatkuvuuden. Se täydentää olemassa olevaa tilatarjontaa ja luo edellytyksiä matkailuelinkeinon kehittämiseen ja kulttuuritarjonnan pitämiseen monipuolisena.

Esittämämme tila ei ole vain yhden yksittäisen toimijan käyttöön, vaan sali toteutetaan kaupungin hallintaan ja se on eri toimijoiden vuokrattavissa. Tilassa voidaan järjestää isompien artistien keikkoja, konsertteja ja pienimuotoisia festareita kuten tähänkin asti. Tila tarjoaa mahdollisuuksia myös tanssiurheilun tai teatterin harrastajille sekä nuorisotoimen päihteettömille discoille ja konserteille.

Sali toimii veturitallien viihdetoiminnan veturina ja on houkutin ja porkkana myös mahdollisen kauppakeskuksen yrityksille.

Veturitallirakennuksesta voidaan myös tarvittaessa vuokrata tämän salin vierestä liiketilaa anniskeluravintolalle, joka voi aina tarvittaessa laajentaa anniskelulupaansa keikkasaliin aivan kuten myös Poleenissa toimitaan tapahtumien ja tilaisuuksien kanssa. Tämä järjestely parantaa merkittävästi ravintolatoiminnan edellytyksiä tiloissa ja uskomme, että tällainen mahdollisuus kiinnostaa monia ravintolayrittäjiä.

Yleistä saunaa on perusteltu yhteisöllisenä tilana, mutta mielestämme on syytä selvittää voiko tämäntyyppinen kaupunkilaisten yhteiseen käyttöön tuleva tapahtumatila saada tukea samaan tapaan kuin yleinen sauna.

Esittämämme ratkaisu ei sinällään poissulje yleistä saunaa, mutta vaihtoehtoisena ratkaisuna se on toteutus- ja ylläpitokustannuksiltaan yleistä saunaa merkittävästi edullisempi. Sali lisäksi palvelee huomattavasti runsaampaa joukkoa kuntalaisia, vapaa-ajan asukkaita ja matkailijoita kuin ehdotettu yleinen sauna. Vetovoimatekijänä yleinen sauna ei myöskään tuo veturitalleille yhtä laajaa yleisömäärää, sauna ei ole yhtä monikäyttöinen eikä mahdollista samanlaista elinkeinoelämää hyödyntävää toimintaa kuin esittämämme keikka- ja tanssisali.”

Pieksämäellä 5.11.2013

Allekirjoittaneet 28 valtuutettua: Skyttä Heikki (kok) sekä Haavisto Seppo (kok), Heinonen Mauri (kok), Heinonen Saku (vihr), Hirvonen Jani (ps), Hirvonen Sanna (ps), Häkkinen Heikki (kesk), Hämäläinen Raimo (kd), Julkunen Raimo (ps), Karjalainen Petri (kesk), Korhonen Paavo (ps), Kähkönen Marja-Liisa (kok), Kivimäki Antti (kd), Klen Tapio (ps), Laakso Mikko (kok), Lappi Hannu (kesk), Lehvonen Johanna (kesk), Leskinen Jaana (kok), Lipsanen Pekka (kok), Manninen Anja (kesk), Manninen Marika (kesk), Mykkänen Risto (vas), Ockenström Risto (kesk), Rajasuo Anu (kesk), Riipinen Sinikka (kesk), Saharinen Tomi (vas). Varonen Tarja (kesk) ja Viljakainen Kaija (kesk).

7 kommenttia artikkeliin ”Valtuustoaloite: Keikka- ja tanssisali veturitalleille

  1. Aivan mahtava aloite tämä! Itsekin erinäisten tapahtumien järjestämisessä mukana olleena olen kovasti pohtinut tuota veturitallien kohtaloa. Allekirjoitan ylläolevan täysin. Hyvä!

  2. Paras aloite mitä veturitallien osalta on tähän mennessä esitetty. Kannatan ehdottomasti.

  3. Tottakai kannatetaan. Miksi jo valmista toimiva ja kaupungin imagoa nostava tuote olisi hävitettävä ja tilalle tulisi jotain sellaista, jonka kannattavuus tiedetään jo etukäteen. Tämä olisi hieno toteutus!

  4. Olen entisenä ja silti nykyisenä pieksämäkeläisenä sitä mieltä että älkää ny saamari soikoo ruvetko mitää saunoja talleille rakentaa……… Se kelpaa just sellasena ku se on (remontit hyväksyn) mut jos työ ruppeette sitä muokkailee sellaseks että siel ei voi konsertteja, tapahtumia ja/tai festareita vetää nii voin vannoa että saatte aika monen tyypin vihat niskaanne….. Ei pahalla mut se on aika suosittu mesta sellasenaan loppupeleissä….

  5. Kyllähän tuo weturitallit on parasta Pieksämellä tanssi ja esiintymispaikkana.Meillä on jo Pieksämäellä erittäin hyvä sauna/uimahalli miksi rakentaa toinen??

  6. Tämä teksti lämmittää sydäntä! Long live weturitallit! 🙂

Vastaa