Kolottaako kahvihammasta?

Pieksämäen äänestysprosentti oli viime kuntavaaleissa Etelä-Savon maakunnan alhaisin (54,2%) ja sitä edeltäneissä vaaleissa vielä tätäkin alhaisempi. Pieksänmaalla viime kuntavaalien äänestysprosentti oli sentään aavistuksen suurempi (57,4%).

Pieksämäen kaupunginhallitus on ryhtynyt toimenpiteisiin kaupunkilaisten äänestysinnokkuuden lisäämiseksi tulevissa kuntavaaleissa ja päättänyt jakaa paketin kahvia jokaiselle äänestäjälle sekä ennakkoäänestyksen että varsinaisen vaalipäivän äänestyksen yhteydessä. Kaupunki on varannut kahviin noin 15.000 euroa, joka riittäisi lehtitietojen mukaan noin 60% äänestysaktiivisuuteen. Aiemmin Kristillisdemokraatit ehdottivat valtuustoaloitteessaan kahvitarjoilua äänestäjille, mutta kaupunginhallitus pistikin houkuttimen pykälää paremmaksi.

Ihmisten äänestysaktiivisuuden lisääminen on tärkeää ja uskoisin ilmaisen kahvin saavan väkeä liikkeelle, vaikka eihän sitä koskaan tiedä miten suuri vaikutus tällä on pieksämäkeläisten äänestysaktiivisuuteen. Toivotaan kuitenkin, että kaupunkilaiset tarttuvat porkkanaan ja äänestysprosentti saadaan nousuun! Tässä kylkiäisessä tosin piilee mielestäni se vaara, että pelkästään kahvin houkuttelemat äänestäjät saattavat tulla paikalle pääasiassa sen ilmaisen kahvipaketin vuoksi eivätkä juuri välitä kenelle äänensä antavat. Se taas ei välttämättä ole päätöksenteon kannalta lainkaan hyvä ilmiö, jos ääniä annetaan summamutikassa ilman sen kummempaa harkintaa – vaikka varmasti kaikki ehdokkaat päteviä valtuutetun tehtäviin ovatkin. Pelkkä kahvi tuskin saa kovin montaa äänioikeutettua liikkeelle, vaan luultavasti se aktivoi ihmisiä, joilla on jo oma ehdokas tai puolue mietittynä, mutta jotka ovat kuitenkin siinä rajoilla jaksaako lähteä äänestämään vai ei.

Toinen asia, joka sinänsä hyvässä ideassa pistää mietityttämään on se, että kahvipaketti tuskin on sellainen kylkiäinen, joka houkuttelee nuoria äänioikeutettuja äänestämään. Toki kahvin ystäviä löytyy kaikista ikäluokista, mutta nuorempaa polvea ei ehkä saada kahvin voimalla liikkeelle siinä määrin missä varttuneempaa väestöä. Nyt kun vielä keksittäisiin houkutin, jolla saataisiin myös nuoretkin liikkeelle – löytyykö ideoita?