Varjovaalit

Savon Savomat on päättänyt järjestää kuntavaalien varjovaalit, joissa internetin käyttäjät voivat äänestää omia ehdokkaitaan lehden verkkosivuilla. SS:n varjovaaleista löytyvät kaikkien lehden levikkialueen kuntien oikeat ehdokkaat ja varjovaalituloksen reaaliaikaiseen laskemiseen käytetään samaa suhteellista vaalitapaa kuin oikeissakin vaaleissa.

Savon Sanomat toteaa, että ”varjovaalit on leikkimielinen palvelu, jossa ei ole kyse todellisen vaalituloksen ennustamisesta” mikä pitääkin paikkansa. Varjovaaleissa jokainen ihminen – tai oikeammin nettiselain – voi äänestää kerran päivässä – useamminkin jos osaa poistaa selaimestaan evästeet. Lisäksi ääniä voi antaa kuka tahansa internetin käyttäjä riippumatta kuntarajoista tai äänioikeudesta, joten varjovaalien äänimäärillä ei todellakaan ole mitään tekemistä kuntavaalien äänestystuloksen kanssa.

Varjovaaleissa ratkaisevaa onkin kunkin ehdokkaan nettiä käyttävän kaveripiirin laajuus ja aktiivisuus – veikkaisin, että näissä varjovaaleissa nuoret ehdokkaat pärjäävät! Mainosbudjetin sijaan ratkaisevassa roolissa on ehdokkaan internetmarkkinointitaidot ja sosiaalisten nettiverkostojen laajuus, joten sinänsä mielenkiintoista seurata millaiseksi äänestystulos muodostuu. Riittävän tunnettu nettipersoona kun voi saada jopa tuhansia äänestäjiä liikkeelle.

Näemmä monet vanhemman polven ehdokkaat kovaan ääneen kritisoivat koko varjovaaliajatusta, mutta omasta mielestäni idea on hauska ja uskoisin, että se omalta osaltaan saa myös nettiä aktiivisesti käyttävän nuorison kiinnostumaan vaaleista . Toivottavasti se aktivoisi nuoria äänioikeutettuja myös vaalipäivänä oikeiden vaaliuurnien ääreen. Lisäksi varjovaalit ovat muuten mainio käytännön esimerkki suhteellisen vaalitavan soveltamisesta, joka muutoin tuntuu olevan harmaata aluetta monille äänestäjille – ellei jopa ehdokkaillekin.

Vastaa