Aukkoja palomuurissa seuraavat 22 km!

Kun 25 vuotta sitten autoilu, tietokoneohjelmisto ja päivitys mainittiin samassa asiayhteydessä, melko suurella todennäköisyydellä päiviteltiin Ritari Ässän viimeisintä jaksoa. Toista se on nykyään, kun tietotekniikasta on tullut osa arkipäivää ja hyvin harvassa ovat ne elämän osa-alueet, joihin ei jonkinlaista prosessoria tai ohjelmistoa ole vielä sotkettu.

Vast’ikään saimme lukea mm. että moottoritie E18 välillä Lohja-Muurla oli suljettuna ohjelmistopäivityksen vuoksi. Ehkä se on vaan meikäläisen vanhuutta, mutta ajatus kuulostaa jokseenkin absurdilta. Onhan sitä jo yli 100 vuotta autoilla körötelty jos jonkinlaista kärrypolkua pitkin ja tunneleistakin on selvitty ilman tietokoneita, joten luulisi, että moottoritietäkin voisi huristella huoletta ohjelmistopäivityksistä piittaamatta.

Noh, insinööreillä lienee pätevät syynsä tien sulkemiseen, mutta pakostakin sitä alkaa pohtia millaisia otsikoita saammekaan lukea jatkossa, kun tietotekniikka valtaa yhä useamman kilometrin tieverkostamme? ”Moottoritie on suljettu sähkökatkoksen vuoksi”, ”Troijan hevonen valtasi kehäkolmosen” tai ”Nigerilaiskirjeet tukkivat Lahdenväylän” …

Nähdäänkö jatkossa riista-aidoista kertovien liikennemerkkien ohella uusia ”Aukkoja palomuurissa seuraavat 22km” -varoitusmerkkejä? Vai kuullaanko radiosta kenties liikennetiedote: ”9-tien autoilijoita välillä Muurame-Jämsä pyydetään palaamaan Jyväskylään ja aloittamaan matkansa alusta ohjelmistopäivityksen vuoksi.” tai jopa auton inforuudulta ”5-tie Juvalta Varkauteen on suorittanut laittoman toiminnon ja suljetaan.

Mitä lie tulevaisuus tuo tullessaan, odotelkaamme jännityksellä…

Vastaa