Pertinkujan alueen asemakaavan muutos

Pertinkujan alueen asemakaavan muutos oli alkuvuodesta kuntalaisten nähtävillä ja se herätti kohtalaisesti keskustelua ainakin sosiaalisessa mediassa. Todennäköisesti virallisia lausuntoja Pieksämäen kaupunki sai aiheesta huomattavasti vähemmän.

Osa kuntalaisista pitää asuinrakentamista, ”tornitaloja”, tervetulleena kaupunkikuvan päivityksenä nykyaikaan ja osa taas haluaisi säilyttää nykyisen avoimen nurmialueen ja järvimaiseman koskemattomana.

Muutamat ovat huomioineet myös alueen matkailullisen merkityksen, sillä kyseisen kuivahkon otsikon alle kätkeytyy myös ”Poleenin puistona” tai ”kaupungintalon rantana” tunnettu alue, jolla on vuodesta 2002 alkaen järjestetty myös Big Wheels sekä Savonsolmu Beach & Blues Party -tapahtumat.

Tämä alue on muodostanut tähän saakka erinomaisen alueen suurtenkin yleisötapahtumien järjestämiseen kaupungin keskustassa. Suomen mittakaavassa erityispiirteitä ovat laajan tapahtuma-alueen sijainti aivan keskustan ytimessä kaupallisten palveluiden äärellä, liikenteellinen saavutettavuus ja Pieksäjärven tarjoamat upeat maisemat.

Tapahtumatuotantojen kannalta alue todellakin hakee vertaistaan koko Suomessa, sillä tapahtumissa tarvittavista oheistoiminnoista alueella sijaitsee kiinteästi kulttuurikeskuksen tilat, hotelli sekä useampia kahvila- ja ravintolapalveluja.

Nyt valmisteilla olevan asemakaavan eri vaihtoehdot ovat kaikki sellaisia, että ne jatkossa merkittävästi rajoittavat ja käytännössä estävät suurten yleisötapahtumien sijoittumista alueelle.

Kaava ei merkitse automaattisesti rakentamista, mutta jo pelkkä kaava vaikuttaa tapahtumien pitkäjänteiseen suunnitteluun ja kehittämiseen.

Jos Pertinkujan alue halutaan varata asuin- ja liikerakentamiseen esitettyjen kaavoitusvaihtoehtojen mukaisesti, olisi kaupungin pikaisesti tarjottava jokin varteenotettava vaihtoehto tapahtumien järjestämistä varten kaupunkialueella myös tulevaisuudessa.

Riski suunnitella suurtapahtumaa parin vuoden päähän alueelle, jossa saattaa silloin olla jo ensimmäinen kerrostalon rakennustyömaa on tapahtumajärjestäjän näkökulmasta liian suuri. Useamman vuoden valmistelutyö, ennakkomarkkinointi ja tehdyt satsaukset ovat vaarassa valua hukkaan.

Epätietoisuus sitä kuinka kauan Pieksämäellä on mahdollista järjestää tapahtumia, rajoittaa olemassa olevien ja uusien tapahtumien kehittämistä, suunnittelua ja johtaa myös riskien vähentämiseksi selvittämään tapahtumapaikalle vaihtoehtoja myös talousalueen ulkopuolelta.

Monet kaupungit kalastelevat tapahtumajärjestäjiä toisilta paikkakunnilta. Jos ei ole saalistaja niin päätyy helposti itse saaliiksi eli kyllä Pieksämäenkin tapahtumille ottajia löytyy, jos täällä niiden järjestäminen käy hankalaksi.

Vaihtoehto A (c) Pieksämäen kaupunki
Vaihtoehto A (c) Pieksämäen kaupunki

Toki yhden päivän vuodesta aluetta käyttävän tapahtuman vuoksi ei kannata isoja aluevarauksia kaavoituksessa huomioida, mutta toisaalta jos alueelle olisi mahdollista houkutella vuoden mittaan useita erilaisia matkailun ja elinkeinoelämän kannalta merkittäviä yleisötapahtumia niin tapahtumien yhteenlaskettu painoarvo olisi jo erilainen.

Uusien tapahtumien kehittäminen raakileesta siihen pisteeseen, että niillä on talousalueelle matkailullista merkitystä on pitkä prosessi ja Pieksämäen sauma olisikin varmasti pyrkiä alkuvaiheessa houkuttelemaan jo olemassa olevia, kertaluonteisia tai kiertäviä tapahtumia kaupunkiin.

Se onkin nyt päättäjien tehtävä pohtia, onko Pieksämäellä halukkuutta panostaa jatkossa tapahtumamatkailuun ja lähteä kehittämään sopivia puitteita, jotka mahdollistaisivat nykyistä monipuolisemmin suurten yleisötapahtumien järjestämisen kaupunkialueella.

Ja jos tämä nähdään hyvänä ajatuksena niin nyt on myös hetki käydä keskustelua siitä mihin tällainen tapahtuma-alue olisi mahdollista sijoittaa. Onko tarvetta kehittää uudet puitteet täysin tyhjästä vai kenties jatkojalostaa nykyistä Pertinkujan aluetta asuinrakentamisen sijaan tai ohella tapahtumapuistoksi, kuten esim. Tapahtumaverkko ry on esittänyt.

Tapahtumajärjestäjien näkökulmasta hankalin on nykytilanne, jossa tapahtuma-alueesta ei ole varmuutta riittävän moneksi vuodeksi eteenpäin. 

Edustamani Big Wheels Events toivoo omassa kaavalausunnossaan, että Pieksämäen kaupunki huomioi tulevissa kaavoitusratkaisuissaan myös tapahtumamatkailun tarpeet ja yhdessä alan toimijoiden kanssa selvittää pikaisesti vaihtoehtoisia riittävän laajoja ja monipuolisia tapahtuma-alueita, joiden tulisi olla kävelyetäisyydellä keskustan kaupallisista palveluista ja tarjota riittävän tasaista ja kantavaa maapohjaa tapahtumien järjestelyyn häiritsemättä lähialueen asukkaita ja muita toimintoja.

Kuvat (c) Pieksämäen kaupunki. Kirjoittaja on Big Wheels ja Savo Vintage -tapahtumien tuottaja ja Big Wheels Events -yhtiön osakas.

6 kommenttia artikkeliin ”Pertinkujan alueen asemakaavan muutos

 1. Mistä rahat tapahtumapuistoihin? Jos ei tavallinen parkkipaikka kelpaa niin menkää muualle.

 2. Kerrostalojen asukkaat asuvat ympäri vuoden mutta tapahtumavieraat vain yhden päivän. Jos on kerran kuussa tapahtuma niin 12 päivää vuodessa. 1<365. 12<365. 1000 asukasta x 365 päivää = 365000. 10000 vierasta x 1 päivä = 10000. 10000 vierasta x 12 päivää = 120000. Helppoa matematiikkaa!

 3. 364 päivää vuodessa puistokemistejä ja 1 päivä tapahtumaa = kerrostaloja ja siisti rantabulevardi laitureineen ja kahviloineen kiitos!

 4. Matkailuun on panostettu: Veturitori, VedenjakajaReitistö ja Hiekanpään tapahtuma- ja liikuntapuisto. Tässä on Pieksämäelle riittävä kolmikko. Ei tarvita enää lisää tapahtuma-alueita vaan asuinalueita. Kulttuuri- ja liikuntamatkailu ovat Pieksämäen matkailun kärki.

 5. Pieksämäellä on aivan riittävästi tyhjiä asuntoja sekä rakentamiseen kelvollisia tontteja; ilman että rantapuistoa aletaan kaavoittamaan tornitaloille; joille ei ole tarvetta, markkinoita eikä ostajia.

  Täällä ei tarvita tornitaloja rantaan, eikä niitä itse asiassa tarvita muuallekaan.

  Pieksämäellä on Suomen nopeiten romahtavat asuntojen hinnat, suuri työttömyys, suuri muuttotappio ja ilman että näköpiirissäkään on muutosta tähän. Vasta jos jostain ilmestyisi suurtyöllistävää teollisuutta niin saattaisi tulla asuntopulaa. Asuntopula Pieksämäellä kuulostaa juuri niin utopiselta kuin se onkin.

  Tähän edellä mainittuun tilanteeseen ei ole mitään tekemistä sillä seikalla että mitä kuntalaiset tekevät ulkoilualueenaan toimivassa rantapuistossa. Tällä ei ole myöskään mitään tekemistä sen kanssa että järjestetäänkö ranta-alueella Jenkkiautotapahtuma, juhannuksena kokon polttaminen, tai vaikka kirkkokuoron kävelyretki.

  Tornitaloja ei tarvita tänne, eikä varsinkaan puistoon rantakaavan alueelle. Näitä kuntalaisen pussista suoritettuja pelikuvioita on nähty Lipsahtelevan rakennusliikkeen pussiin ihan riiittävän usein

 6. Joutaisi lopettaa koko tapahtuma. Saastuttaa luontoa ja tuottaa roskia ja meteliä. Puhdas ja rauhallinen luonto on Pieksämäen matkailuvaltteja.

Vastaa